optimalisatie (seo)

Je online gerecht is klaar om te proeven, maar waar zijn de gasten? Zoekmachines zoals Google, zullen de site sneller vinden als alles goed geoptimaliseerd is (zoekmachine vriendelijk). Dat wordt ook wel SEO genoemd (search engine optimising).

Google optimalisatie

Om goed vindbaar te zijn, moet een site helder zijn opgebouwd; het onderwerp moet snel duidelijk zijn. Dat geldt niet alleen voor de hele site, maar voor elke pagina apart.

Ook is het gunstig voor de online vindbaarheid dat een site goed te bekijken is op een ander apparaat dan een computer, zoals een telefoon of tablet. Dit heet responsiveness.

Elke pagina op een website krijgt ook meta data. Dat zijn extra gegevens die in de achtergrond van de website meedraaien. In deze meta data staan:

  • het zoekwoord: het woord waar je wilt dat de pagina mee gevonden wordt
  • de titel van de snippet: de eerste regel in het zoekresultaat dat google laat zien
  • de snippet-omschrijving: de tekst onder de titel waarmee de pagina omschreven wordt

Hoe netter deze meta data, hoe sneller een potentiele bezoeker op de snippet in het zoekresultaat klikt en hoe beter Google je website uit lezen kan.

Zoekrobots

Meta data worden ook gelezen door zoekrobots. Zij ‘crawlen’ je website opzoek naar de unieke informatie waar je site over gaat. Zo leren de bots wanneer ze welke pagina in een zoekresultaat moeten laten zien.

Tekst en beeld optimalisatie

Hoe de informatie is op gebouwd in een website, bepaalt ook de vindbaarheid. Als teksten te vaak in een site dubbelen, of van een andere site zijn afgehaald, dan ‘ziet’ Google dat.

Het is belangrijk dat elke pagina unieke informatie bevat en voldoende links, zowel intern als extern.

Ook foto’s krijgen extra data mee. In Google zoeken gebruikers steeds vaker met afbeeldingen. Is een afbeelding dus netjes voorzien van alle gegevens, dan zal Google deze eerder tonen dan minder verrijkte afbeeldingen.

Toko Domis is gespecialiseerd in het vernieuwen van verouderde sites. Extra aandacht is er voor opbouw, vormgevingtekst en Social Media verbindingen.